Bahsi gecen hastalık genelde genç muhabbet kuşlarında görülür,hastalık tüylerinin dökülmesi yeniden çıkması ve dökülen tüylerin dip kısımlarında kanama olmasıdır.Genelde kanat uç tüyleri ve kuyruk tüylerinde dökülmeler oluşur,düşen tüyleri yeniden çıksada aslında bu bir virüsdür.
Başlıca nedenleri...
Klinik bulgulara göre genellikle 5-6 haftalık mubişlerde görülmektedir.İleri düzeylerde şiddetli bölüm ise tüylerin büyük bir kısmı dökülür veya tamamı dökülür hasta kuşlar dökülen tüylerin çıkmaması neticesinde uçmayınca genelde yürür ve sürünür duruma düşer bu hastalık diğer kuşlara bulaşıcı değildir.
Mikroskopik dermatit hiçbir kanıt yoktur ve bulunamamıştır ama araştırmalar neticesinde uills keratin azlığı quills vasküleri nedeni ile kanamalar oluşur.
Sebebleri...
Genlerden oluşan bu hastalık anne babadan gecer veya yumurtada iken ama mevsimsel ama ortamın hijyenik olmaması nedeni ile bu hastalık genlerinde ortaya çıkabilir,bu hastalığın asıl sebebi kök hücrelerin sağlam olmaması bu rahatsızlık bazı çiçek hastalılarının kalıntısıda olabilir.Erken tesbitlerde bu hastalığın ortadan kaldırılması mümkün görünüyor ama sıkı bir diyet olması gerekir.Esasen esansiyel amino asit eksikliği olduğu için köklerde sağlamlık görülmemektedir.
Metionin toksik maddelerin düzeylerini düzene koymak gerekmektedir bunun için uluslar arası veterinerler birliği kanatlı tıp kitabında düzeyli ve dengeli beslenme ile bu köklerin güçlendirilmesi gerekmektedir,bu süreç 9-ila 12 ay sürebilir .
Unutmayın bu hastalığı tanımsal olabilmesi için veteriner kıliniklerde test edilmesi gerekir kesin bir ilac tedavisi yoktur ancak bazı metodlarla kök hücrelere uyarıcı ve ek besinlerle destek verebilirsiniz.
Destekleyici ek besinler...
Susam, kabak çekirdeği, ayçiçeği çekirdeği, balıkyağı , haşlanmış yumurta, gibi besinler verilmesi gerekir.Önemli miktarda ıspanak, patates ve haşlanmış mısır da verilebilir.Bu verilen gıdalar amino asit açısından zengindir bu nedenle dengelemek gerekmektedir.
Tüylerinin güçlenmesi için B-vitamini, İç parazitleri temizlemek için doğal elma sirkesi (haftada 1 defa 2,3 damla suluğuna) Banyo suyuna elma sirkesi 3,4 damla sık sık banyo yapmasını sağlayın, (üşütmemeye dikkat edin.
Kafeslerde hijyen çok önemlidir,umarım verilen bilgiler fayda verir ve yine umarım ki bu tür hastalıklarla karşılaşmazsınız...
0 yorum:
Yorum Gönder