3 Nisan 2017 Pazartesi

Deri yırtılmaları veya kesikler

Derideki bir kesiğe pıhtılaştırıcı toz veya un uygulamayın.Kanayan bölge nazikçe %3 lük hidrojen peroksit karışımı, Nolvasan veya Betadin ile temizlenir ve 3-5 dakika boyunca basınç uygulanır. Eğer yırtılma, 5 mm.den küçükse, yara, iyileşene kadar hidrojen peroksitle günde iki kez temizlenir. Eğer yırtılma 5 mm.den daha büyükse, yaranın, bir hekim tarafından dikilmesi gerekebilir. Asla ilk yardım merhemlerini veya herhangi bir merhemi veteriner hekim kontrolü olmadan kuşun herhangi bir yerine sürmeyin. Merhemlerin çoğu tüylere onarılamaz zarar verecek ve birçoğu da ciddi sağlık problemlerine yol açacaktır.

Eğer hekim yardım etmek için hemen müsait değilse ve dehidrasyondan (aşırı sıvı kaybı) şüphelenilirse, destekleyici özen sağlanmalıdır. Küçük bir şırınga ile gaga açılarak, su, birkaç damla meyve suyu veya elektrolit verilmesi, sıcak tutulması gibi. İyi aydınlatma ve yaranın büyütülerek gözlemlenmesi kolaylık sağlaması açısından yardımcı olacaktır. Pamuk bez, kumaş veya sargı bezi de yanınızda bulunmalıdır.

Sıvı kaybı: Sıvı kaybı olan kuşlar, gözlerinin etrafında kırışık deriye sahiptirler. Sıvı kaybının belirlenmesinin başka bir yolu, bir saniye boyunca derilerini kıstırmaktır. Sıvısız kalmış deri, birkaç saniye boyunca , eski halini alacağına çadır şeklinde kalkık duracaktır.

Veteriner hekime ulaşıncaya kadar, birisi, kanayan alana basıncı sürdürmelidir. Kuşların çoğunluğunda, alana uygulanacak 5 dakikalık basınç pıhtılaşmayı sağlayacaktır.

Bir acil durumda, üreticiler, yaralanmalarda, çabucak kapatan medikal doku yapıştırıcısı kullanmaktadırlar. Bu yapıştırıcı, başlangıçta, savaş alanında acil durum yaralanmalarında kullanım için geliştirildi. Bu konuda tıbbi personel arasında, yapıştırıcının bazı zehirlenme riskleri taşıyabildiği tartışılmaktadır. Bazıları savunurken diğerleri karşı çıkmaktadır....
Not: Uygun olan ilk yardım önlemleriyle kanamanın durdurulması başarısızlığa uğrarsa, karaciğer hastalığını oluşturacak göstergeler belirebilir. Bu durumda acilen veteriner hekime başvurmanız gerekecektir.

0 yorum:

Yorum Gönder