Bazen muhabbet kuşlarımızın birine "yakalık" takmak için zorunlu olduğumuz durumlar vardır. Yavrularımız, yağ kistlerine yakalanabilirler ve genellikle dokunulmaması gerekmektedir. Bununla birlikte; tümörler, büyürler ve hareket ettikçe çarpma ve sürtünmeye daha açık olan alanlarda ortaya çıkarlar, aynı zamanda kuşlar, kaşıntılı olduğu bilinen tümörleri daha çok gagalayacaklardır. Tüy yolma gibi durumları da unutmamak gerek.
Bazen kuşumuz Berdie' ye, polisporin (krem merhem değil) veya hekimin tümör için verdiği dinlendirici kremi sürdüğümüzde yakalık takıyoruz. 5-7 gün boyunca takılı bırakırız ve sonra onu yıkanması ve tüylerini düzeltmesi için çıkarırız. Kendisine zarar vereceğini düşünmediğimizde de çıkarıyoruz. Veteriner hekimin bizim beğenimize sunduklarının dışında tasarladığımız yakalık örneğini sizlerle paylaşmak istedik. Veteriner hekimin gösterdikleri sert plastikti, kocaman bir metal çıtçıtı vardı ve Berdie ondan nefret etti. Bu örnek hariç, yakalıkların hiçbirini sevmedi, egzersizlerini yapması için serbest bıraktığımızda, uçabilmesi için , genişleterek yukarı doğru takıyoruz.
Neye ihtiyacımız var:16 ölçek şeffaf vinil asetat (Kırtasiye vs.den)7-10 mm. çift taraflı verev kesilmiş pamuk şeritKilitleme için yuvarlak cırtbantAşağıda, muhabbet kuşu için şeffaf bir yakalık örneği görülmektedir. Tam boyutdadır. 16 ölçek şeffaf vinilden yapılmıştır. Bu örneğin çıktısını (print) vinilin üzerine alarak çizip kesebilirsiniz. "+" işaretleri cırtbantların nereye dikileceğini gösterir. Önce çıtçıtlar denenmiş ancak yakalığı ağır ve kullanışsız yapmıştır. Cırtbantlar, sadece üstüste iken yapışan çemberlerdir, bu çemberler öyle dikilmelidir ki tam kapanma sağlanmalıdır. Yakalığın boynun kısmının çevresine , kesilme ve incinmeyi önlemek için 7-10 mm. çift taraflı verev kesilmiş pembe pamuk şerit dikilmiştir. Farklı renk kullanılabilir. Pembe kullanılmasının nedeni muhabbet kuşumuzun dişi olmasıdır.
Kuş, kafesinde olduğu sürece yakalık bir pelerin gibi takılır ancak etrafta uçması için kafes dışına çıkarıldığında, rahat uçabilmesinin sağlanması amacıyla, yakalığın bir koni gibi yukarı doğru döndürülmesi gerekecektir.
3 Nisan 2017 Pazartesi
Yakalık nasıl yapılır
---------------------------------
---------------------------------
Gönderen
Reklam Makale Paylaşım
zaman:
00:49
0 yorum:
Yorum Gönder