Farklı nedenlerden oluşan kalp yetersizliği veya kalple ilgili bir kusur, kuşlarımızı etkiler. Bu rahatsızlıktan hem muhabbet kuşları hem de diğer kuş türleri etkilenebilmektedir. Genellikle kalple ilgili yetersizlikler, sağlıklı ve formda olan genç kuşlardan çok, daha büyük kuşları etkiler. Diğer taraftan kalple ilgili kusurlar doğuştandır ve bu yüzden genç kuşları da etkileyebilir. Sağlıklı ancak büyük bir kuş, kalbi etkileyen ağır bir hastalığa yakalanmış olabilir. Bu hastalık daha sonra kalp yetersizliği veya kalp kusuru olarak etkisini gösterecektir.
Bulgular
Kalp yetersizlikleri ve kusurları, ayırtedilebilir bulguların çeşitliliği nedeniyle birbirlerinden ayrılabilir. Bu yüzden bir kuş sahibi için her gün kuşlarını gözlemlemek ve tanımak çok önemlidir. Sık sık, davranışlarındaki sıradışı değişiklikler gözlemlenmelidir, bu değişiklikler daha sonra bir karar aşamasında belirleyici olacaklardır. Herhangi bir şekilde kalp hastası olan kuşlar, en kısa sürede veteriner hekime gösterilmelidir, erken dönemde teşhis edilen herhangi bir hastalık, ileri dönemdeki hastalıktan daha kolay iyileştirilebilir! Bir olası bulgu, nefes sıklığıdır (örneğin uçma sırasında). Hızlanmış bir solunum (bazen kuşun dinlendiği zaman da) etrafta uçma isteğini azaltacak veya anormal bir yorgunluğa neden olacaktır. Bir kuşun vücuduna kanı pompalayan kalptir. Kalp kası herhangi bir hastalık yüzünden güçsüzleştiğinde, dokulara kanı pompalamak için zayıflayacaktır. Çoğunlukla kuşların ayaklarını ve parmaklarını etkileyen yetersiz kan akışı bu durum için belirleyicidir. Deri, herhangi bir beden hareketinden (mesela uçuş) sonra maviye döner ve ayak parmakları soğur. Çarpıcı bir renk değişikliği de gagaya bakıldığında görülebilir. Kanla uygun şekilde desteklenmeyen kuş, uçma veya başka bir nedenle yorulduğunda, bu yüzden soluklaşır (fotoğraflara bakınız) . Tüm bahsedilen bulgular görülebilir ama bu katı bir kural değildir ve bu bulgulardan yalnızca birinin görülmesi de yeterlidir. Bu bulgular bir kalp hastalığı için ipuçları olabilir ama aynı zamanda diğer hastalıkları da işaret edebilir. Bu yüzden kuşda kalp kusur veya yetersizliğinden şüphelenildiğinde veteriner hekimle iletişim kurulması çok önemlidir.
Her iki fotoğraf da aynı muhabbet kuşuna aittir. Soldaki fotoğrafta Cordelia sağlıklıdır, diğer fotoğrafta ise kalp yetmezliği rahatsızlığına yakalanmıştır.Nedenler
Kalp hastalığına yol açan birçok farklı neden vardır. Örneğin; kaslarını geliştirmek için izin verilmeyen (hiç uçmayan) bir kuş aynı zamanda fazla/yanlış besleniyor ise aşırı kilo da alacaktır. Aşırı kilo, kalp için tehlikelidir ve yaşamlarının sürdürülmesinde sağlıkları için uygun değildir. Vücutta iltihaplanmalara yol açan hastalıkların fark edilmemeleri durumunda, daha uzun dönemdekalp kasına bulaşma olasılığı vardır. Kalp kasının olumsuz etkilenmesi de kalp yetersizliğine hatta daha ağır ve sürekli zararlara yol açar. Ayrıca uzun bir dönem (birkaç hafta) süren beslenme yetersizliği veya bir zehirleme kalp kasına zarar verebilir. Birkaç hafta veya ay boyunca kuşun yakalandığı ciddi bir hastalık bünyesini zayıflatır ve bu yüzden daha fazla problem ortaya çıkabilir. Bundan başka, bir ilacın yan etkisi de kalp kasına zarar verebilir. Özellikle bir yaşına kadar olan genç kuşlar, doğuştan gelen kalp kusurundan dolayı aniden ölebilir. Bu, genç muhabbet kuşlarında ölümün en bilinen nedenlerinin biridir.
Veteriner hekim, bir kalp hastalığını nasıl belirler ?
Çoğunlukla veteriner hekimler, bir kalp hastalığını stetoskopla dinleyerek belirlerler. Bazı hekimler veya uzmanlar, stetoskoba ihtiyaç duymaz, onlar kuşu ellerine aldıktan sonra hayvanın göğsünde kulağını dayayıp kalpteki ritim bozukluğunu dinlerler. Gerçekten kalp hastalığı bulunan kuşlarda, çoğunlukla kalpte böyle bir ritim bozukluğu görülür. Kuşun tüm görünüşü dikkatli şekilde izlenerek (mesela derisinin veya gagasının renginden) bir kuşun kalbi hakkında çok fazla bilgi edinilebilir. Bunun nedeni, dengesiz bir kan dolaşımının, mavi deriye ve gagada daha koyu bir renge neden olmasıdır. Özel durumlarda yalnızca röntgen ile kalp hastalığı veya bu hastalığın nedeni belirlenebilir.
Tedavi
Veteriner hekim ilk olarak , kalp hastalığı nedenlerini tam olarak belirleyebilmek için kuşu muayene edecektir. Tabii kuşlar üzerine uzmanlaşmış bazı yetiştiriciler de bu muayeneyi yapabilir. Üzücü bir şekilde, olayların çoğunda, zarar gören bir kalbi iyileştirmek mümkün değildir. Ama hasta kuşun sağlık durumu, uygun ilaçlar kullanılarak çok fazla düzeltilebilmektedir. Kalp hastalığının nedenine bağlı olarak seçilen ilaca da bağlıdır. Bazı bitkisel ilaçlar da kalp hastalıklarının etkilerini hafifletebilir. Özellikle kalp hastalığı olan fazla kilolu kuşlar (hatalı beslenmenin neden olduğu) zayıflamaları için daha az yemek zorundadırlar.Kuş, kalp hastası ise stresin her çeşidini engellemek çok önemlidir! Heyecanın her türü kuşu öldürebilir! Gene de kuşta bir kalp hastalığı bulunmasından şüphelenildiği takdirde hekime danışılmalıdır. Bu tabii ki strese sebep olur ama kalp hastalığı için nedenlerin bulunması zorunludur. Uygun bir teşhis olmadan hasta bir kuşun sağlık durumunu iyileştirmek olanaksızdır. Belki, hekimin evde muayenesi ile stres engellenebilir. |
|
|
0 yorum:
Yorum Gönder