3 Nisan 2017 Pazartesi

Kan zehirlenmesi

( SEPSİS, SEPTİSEMİ)
İnsanlar gibi kuşlar da kan zehirlenmesi olabilir. Veteriner hekimler ve tıp doktorları, bu hastalığa sepsis adını vermişlerdir. Kan zehirlenmesi, tüm vücudu etkileyen ağır bir hastalığın neden olduğu çok ciddi tıbbi bir durumdur.


Genelde bir kan zehirlenmesi, bakteriler, virüsler veya parazitlerin lokal bir iltihaplanmadan yararlanarak (örneğin tırnaktaki minik bir yara) kan yolu ile dolaşım sistemine girmelerinden meydana gelir. Hastalık, vücudun her parçasına yayılır ve sonuç sistemik inflamatuvar yanıttır. Bu yüzünden organizma zayıflatılır ve birçok fiziksel işlev aksar.Tipik tepkiler, dolaşımla bozukluğu, iç organlarda toptan işlevsizlik,kan pıhtılaşmasında azalma veya yorgunluktur. Aynı zamanda, hasta kuşta şokun bir çeşidi (mikrobik şok) gözlenebilir.
İnsanların çoğu, kan zehirlenmesine yakalandığında iyileştirilebilir, çünkü birçok olayda hastalığın kaynağı belirlenmektedir. İltihaplı yaralar genelde, kolayca bulunabilir ama kuşlarda çoğunlukla, tüylerin altında saklanır. Bu yüzden, herhangi bir kazadan sonra kuşları incelemek, oluşabilecek bir kan zehirlenmesine karşı önlem almak için çok önemlidir. Eğer, bir yerde kan damlaları görürseniz, örneğin kafes tabanında veya tünekte , yaraya bakmalısınız. İnflamatuar bir sürecin herhangi bir işareti aranmalıdır. Bir belirti durumunda veteriner hekimle olası bir zehirlenmeyi engellemek için iletişim kurulmalıdır.
Tedavi

Erken bir safhada teşhis sözkonusu olduğunda, kan zehirlenmesi olayların çoğu başarılı bir şekilde tedavi edilmektedir. Ancak, bir organ etkilendiğinde ve herhangi bir işlev bozukluğu gösterdiğinde kuşun yaşamını kurtarmak zordur. Başta tüylü hastamız, veteriner hekim tarafından muayene edilmelidir. Kan veya doku örneği yardımı ile, doktorun hangi patojenin iltihaplanmadan sorumlu olduğunu bulması zorunludur. Sonraki adım, güçlü bir antibiyotik gibi ilaç belirlenmesidir. İltihaplanmaya bağlı olarak, antibiyotik tedavisi birkaç günden bir haftadan fazla süreye kadar uzayacaktır.Kan zehirlenmesinden korunmakKuşları mikropsuz bir ortamda bulundurmak imkansız olduğundan , bağışıklık sistemleri her gün patojenlerle karşılaşmaktadır. Genelde hayvanın bağışıklık sistemi çok verimli çalışır ve bu yüzden doğal çevredeki standart patojenleri hiçbir ağır sağlık problemi yaratmaz. Ama kuşun (mesela kuvvetli bir tüy dökümünden dolayı) bünyesi zayıfladığı vaya patojenlerin aşırı etkili olduğu durumlarda, enfekte bir yara zehirlenmeye yol açabilir. Böyle patojenlerin, bir kafeste veya evde bulunması tümüyle nadir olduğundan , kuşun ortamının sık sık dezenfekte edilmesi gerekmemektedir. Bu, kan zehirlenmesini engellemeyecektir ama dezenfektanların içerdiği kimyasallardan dolayı kuşu hasta edecektir.


Hemen her gün kuşları dikkatle gözlemlemek, herhangi küçük bir yarayı fark etmek için çok önemlidir. Yaraların çoğu herhangi bir probleme sebep olmadan iyileşir ama enfeksiyon belirtileri gördüğünüzde hekimle mümkün olduğu kadar çabuk temas kurulmalıdır. Bu, erken dönemde , zehirlenmeyi engellemek veya tedavi başlangıcı için en kolay yoldur.
Lütfen bazen radikal kararlar vermenin gerekliliğini not edin. Örneğin bir parmağı iltihaplanır ve antibiyotikle iyileştirilemezse kan zehirlenmesi oluşabilir. Bunu engellemek için hekim muhtemelen ayak parmağını hatta ayağını kesmeyi düşünecektir. Hastalığın kaynağı ortadan kalkınca, kuş, tek bacakla yürümeyi öğrenmek kalacaktır ama kuşların çoğu çabukça kaderini kabullenir ve organının kesilmesinden sonra çabucak sağlıklarına kavuşurlar.

0 yorum:

Yorum Gönder